...

Derinkuyu EmineAna ve Yaşar Ertaş Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu

2023-2024 Eğitim-Öğretim Bahar Yarıyılı Başarı Durumuna Göre Yatay Geçiş Başvurusu Hakkında
19/01/2024

“Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” gereğince, 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı bahar yarıyılında Üniversitemiz örgün öğretim ve ikinci öğretim programlarına Kurumlar Arası ve Yurt Dışı Yatay Geçiş  yoluyla kabul edilecek öğrencilerde aranılacak koşullar, gerekli belgeler ve  son başvuru tarihi aşağıda belirtilmiştir.

Ön Lisans Kontenjanları için TIKLAYINIZ.

BAŞVURU ŞARTLARI

1. Yatay geçişler ancak eşdeğer diploma programları uygulayan yükseköğretim kurumları arasında Yükseköğretim Kurulu tarafından  ilan edilen kontenjanlar çerçevesinde yapılır.

2. Yükseköğretim kurumlarının hazırlık sınıfına, Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile  son yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

3.  Yatay  geçiş için öğrencinin;

  a) Kayıtlı olduğu  kurumdaki bütün derslerini alıp, sınavlarını başarmış olması gerekir.

  b) Kayıtlı olduğu kurumdan sağladığı genel ağırlıklı not ortalamasının (GANO)  4’lü sistem    için en az 2.30 ve 100’lü sistem için en az 60 olması gerekir.

  c) Disiplin cezası almamış olması gerekir.

4. İlan edilen kontenjan başvuruları genel ağırlıklı not ortalamasına (GANO) göre sıralanır. Aynı usulle kontenjan kadar yedek sayısı belirlenip ilan edilir. 

5. Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 veya üzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

İSTENEN BELGELER

1. Öğrencinin sorumlu olduğu bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notları gösteren belge (Not Çizelgesi)

2. Disiplin cezası almadığına ilişkin belge.(Öğrenci belgesi veya not çizelgesinde belirtilmediği takdirde,)

3. Öğrencisi olduğu kurumdan alacağı eğitim-öğretim planı ve aldığı derslerin içerikleri. (Kurumsal Web Sitesinden Alınan eğitim-öğretim planı ve alınan ders içerikleri)

4. Hazırlık sınıfı ve/veya eşdeğer yabancı dil sınavlarından başarı belgesi (zorunlu hazırlık sınıfı bulunan diploma programı öğrencileri için) 

5. Ders Muafiyet Dilekçesi (Örnek Dilekçe İçin Tıklayınız)

 BAŞVURU ŞEKLİ

Başvurular (https://ubys.nevsehir.edu.tr/AIS/ApplicationForms/Home/Index?apptype=5) başvuru linkinden online olarak yapılacaktır. Şahsen ve posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

Başvuru Tarihleri 06-09 Şubat 2024

Sonuçlar 12 Şubat 2024 tarihinde mesai bitiminde (17:30) Üniversitemiz web sayfasından ilan edilecektir. 

Kayıt Tarihleri             : 14-16 Şubat 2024

Yedek Liste İlanı         : 19 Şubat 2024 (Mesai Bitiminde)

Yedek Kayıt Tarihleri : 21-22 Şubat 2024

 

NOT: Yatay geçiş başvurusu yapan öğrenciler kayıt hakkı kazanıncaya kadar halen kayıtlı olduğu üniversitede öğrenimine devam edecektir. Kayıt hakkı kazanan öğrenci kayıtlı olduğu üniversiteden herhangi bir ilişik kesme işlemi yapmayacaktır. İlişik kesme işlemi kayıt olduktan sonra üniversiteler arasındaki resmi yazışma ile yapılacaktır.

YATAY GEÇİŞLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

1.Birinci öğretim diploma  programlarından birinci öğretim diploma  programlarına yatay geçiş yapılabilir.

2.İkinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay  geçiş yapılabilir. Ancak, İkinci Öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk %10’una girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programların kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.

  

YATAY GEÇİŞ DEĞERLENDİRİLMESİNDE ESAS OLACAK PUANIN HESAPLANMA USULÜ

Başvurularla ilgili ön değerlendirmeyi, ilgili yönetim kurulları tarafından oluşturulan komisyonlar yapar. Başvurular, adayların genel not ortalaması ile programın puan türünde yükseköğretime kayıt olduğu yıldaki ÖSYS/YKS puanının en az %40'ı hesaplamaya dahil edilerek değerlendirilir ve ayrılan kontenjana göre geçiş değerlendirilir.  Değerlendirmeye esas puan = (A x 0.40) + (C x 0.60)

A: Öğrencinin başvuru yaptığı programın puan türündeki ÖSYS/YKS puanını, (Yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptıran öğrencilerin yatay geçiş başvurularında öğrencinin programa kayıt olduğu yıldaki programın ÖSYS/YKS minimum puanı ÖSYS taban puanını olarak kabul edilir.

C: Ağırlıklı Genel Not Ortalamasını ifade eder.

“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal,  Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” uyarınca; yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumunda öğrenim gören öğrencilerin yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesinde öğrencinin programa kayıt olduğu yıldaki programın ÖSYS/YKS minimum puanının YKS Puanı olarak kabul edilmesine.